infrarood verwarming

Innovatie in energiebesparing

Wij Nederlanders staan internationaal bekend om onze zuinigheid – of zuunig, zoals we het zelf graag noemen. En misschien ligt het aan ons, maar ik vind het me zelf lastig voor te stellen dat iemand niét op zoveel mogelijk dingen zou willen besparen – zelfs al verafschuwen velen de mindset van besparen en zuinigheid die veel Nederlanders lijken te hebben. Natuurlijk is het voor bepaalde dingen beter om goed te investeren. Het is dan ook zeker niet zo dat je op álles moet bezuinigen. Het gaat er meer om dat je geen geld uit zou hoeven geven waar dat niet nodig is. Zo staan oudere mensen die in armoede hebben geleefd er bijvoorbeeld weer om bekend dat ze altijd de kachel enorm laag hebben staan om geld te besparen op gas, want je kunt toch ook gewoon een extra trui aandoen?

De vele kanten van energiebesparing

Gas, water en licht is ontzettend duur. Met de nog altijd instortende huizenmarkt zijn de huurprijzen in bijvoorbeeld Amsterdam voor velen echt één grote grap. Dat wordt dan nog eens een stapje erger gemaakt als je daar maandelijkse gas, water en licht kosten bovenop telt – met name met de slecht geïsoleerde oude huizen die je in vele steden vindt ben je daar echt bakken met geld aan kwijt.  Maar het is ook vermoeiend om met alles wat je doet na te moeten denken aan de kosten die je maakt – een keer een lamp aan laten staan, een extra wasje draaien, even het kacheltje stoken op een decemberavond.

Maar aan de andere kant, waarom zou je jezelf dat soort dingen niet aanleren? Als je er eenmaal aan gewend bent heb je het niet eens meer door. En zo lang je er niet in doorslaat ten koste van het comfort van je gasten of huisgenoten is het alleen maar voordelig.

Nieuwe vormen

Als de innovators en besparingsexperts die mensen soms kunnen zijn, hebben ze er de laatste jaren hard aan gewerkt om met nieuwe manieren te komen waarmee je op energie kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Ooit was dit een streven wat we pas over honderden jaren voor mogelijk hielden, maar inmiddels is het lang en breed gerealiseerd. Een eenmalige investering in de technologie en daarna kun je met het gratis zonlicht wat de aarde ons biedt in je eigen energie voorzien. Een andere alternatieve vorm van verwarming is infrarood verwarming. Dit is een stuk energiezuiniger dan gewone stroom!