Air

Een compressor, de helpende hand bij iedere klus

Compressors zijn apparaten die lucht comprimeren tot een gewenste druk. Het wordt gebruikt om verschillende klusjes te kunnen verrichten. Deze klusjes kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kun je een compressor gebruiken om bijvoorbeeld de banden van jouw auto op te pompen, tegels weg te hakken of moeren vast- en los te draaien. Afhankelijk van de klus bepaal je dus het soort compressor en de grootte. Je moet namelijk nadenken over onder andere: wat wil ik ermee, hoe lang ga ik het gebruiken, wel of geen oliegesmeerde compressor, welke accessoires heb ik nodig, etc. Deze blog geeft inzicht in de werking van een compressor en zorgt ervoor dat jij de juiste keuze kunt maken.

Werking compressor

Een compressor werkt als volgt: eerst zuigt het apparaat omgevingslucht aan. Dit wordt gedaan door een zuigercilinder, aangedreven door een elektromotor. Een zuigercompressor mag niet meer dan tachtig procent van de werktijd draaien. Vervolgens wordt deze lucht gecomprimeerd in een reservoir. Dit is duur woord voor ‘samenpersen’. Deze samengeperste lucht voor ‘perslucht’ genoemd. Via een drukregeleenheid kan de lucht geregeld worden en is de inhoud af te lezen op een manometer. Middels snelkoppelingen en slangetjes kan de perslucht worden geuit. Deze lucht wordt gebruikt om jouw klus te klaren. Zo kan de lucht gebruikt worden om onderdelen schoon te blazen, banden op te pompen of om motoren, machines en andere gereedschappen aan te drijven. Ook kan het gebruikt worden om te schilderen. Bij een lege tank moet het vocht weggetapt worden via het kraantje.

Juiste type voor jouw klus

Er zijn een hoop verschillende compressoren in de omloop. Eerst kies je of een olievrije of oliegesmeerde compressor wil. Olievrije compressors zijn onderhoudsvriendelijker dan de variant met olie. Bij gevoelige apparatuur en bepaalde spuittoestanden wordt olievrije lucht aanbevolen. Een oliegesmeerde compressor werkt duurzamer en maakt minder geluid. Wel moet je dit apparatuur regelmatig smeren en de olie verversen. Als je dit weet kun je gaan kijken naar de klus. Niet elke variant kan namelijk elke klus aan. Voor kleine werkzaamheden kies je voor een compressor die minder vermogen heeft. Bij grotere klussen kijk je naar de luchtopbrengst, het aanzuigvermogen, de maat van de ketel en de maximale druk. Ook moet je je afvragen hoelang je de compressor achterelkaar gaat gebruiken. Als je gaat verven, is dit bijvoorbeeld het geval. Een kleine ketel is dus niet erg handig. Hierna kies je de compressor die overal bij past. Heb je accessoires nodig? Let dan wel op dat ze aansluiten bij de compressor die je hebt aangeschaft.